Makowiec na ciepło z lodami

Składniki

lody caffe latte BRACIA KORAL

150 g mąki pszennej

150 g suchego maku

150 g drobnego cukru

4 jajka

200 g masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wykonanie

Keks makowy w wersji z lodami. Dużo łatwiejszy do przyrządzenia i równie pyszny jak makowiec.



  1. Roztapiamy w garnku masło.

  2. Ubijamy jajka z cukrem, aż zmienią swój kolor na jaśniejszy i zwiększą objętość.

  3. Do jajek dodajemy roztopione masło, a następnie – porcjami – mąkę, mak, cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.

  4. Całość mieszamy aż do całkowitego połączenia składników. Następnie przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.

  5. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180℃ i pieczemy przez ok. 50 minut.


Lodowe inspiracje

ZOBACZ INNE DESERY

Lodowe inspiracje

ZOBACZ INNE DESERY

Mus z orzechów włoskich

Pieczone marchewki z sorbetem

Lody z wykwintną nutą słonecznika

Tosty francuskie z chałki z lodami, jabłkami i czekoladą

Gofry z karmelizowaną marchewką, lodami i borówkami

Korzenne gruszki w czekoladzie z lodami truskawkowymi

Crumble z jabłkami i lodami

Racuchy z syropem klonowym i lodami słony karmel

Naleśniki z serem i lodami truskawkowymi

Makowiec na ciepło z lodami

Next