Tosty francuskie z chałki z lodami, jabłkami i czekoladą

Składniki

Lody BRACIA KORAL śmietankowe z ciasteczkami

4 kromki chałki

200 g gorzkiej czekolady

2 jajka

1/2 szklanki mleka

2 jabłka

200 ml śmietanki 30%

2 łyżki miodu

Wykonanie

Wykwintne grzanki z chałki z lodami śmietankowymi z ciasteczkami. Pełne słodkości!



  1. Do miski z mlekiem wbijamy jajka, dodajemy miód i dokładnie mieszamy tak, by powstała jednolita masa.

  2. Na patelni roztapiamy masło. Pokrojoną chałkę namaczamy w przygotowanej masie i układamy na patelni. Smażymy, aż się ładnie zarumienią.

  3. W międzyczasie usuwamy gniazda nasienne z jabłek, bez usuwania skórek. Kroimy jabłka w drobną kosteczkę. Mieszamy jabłka z naturalnym, płynnym miodem.

  4. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z dodatkiem śmietanki 30%, czyli do garnka wlewamy odrobinę wody, na wierzch kładziemy miskę lub naczynie z czekoladą w taki sposób, by naczynie nie dotykało wody,  a czekolada roztapiała się pod wpływem pary.

  5. Chałkę wykładamy na płaski talerz, na wierzch kładziemy jabłka, następnie wykładamy gałki lodów śmietankowych z ciasteczkami BRACIA KORAL. Całość polewamy roztopioną czekoladą.


Użyte lody

lody śmietankowe z ciasteczkami BRACIA KORAL

Lodowe inspiracje

ZOBACZ WIDEO

Lodowe inspiracje

ZOBACZ INNE DESERY

Mus z orzechów włoskich

Pieczone marchewki z sorbetem

Lody z wykwintną nutą słonecznika

Tosty francuskie z chałki z lodami, jabłkami i czekoladą

Gofry z karmelizowaną marchewką, lodami i borówkami

Korzenne gruszki w czekoladzie z lodami truskawkowymi

Crumble z jabłkami i lodami

Racuchy z syropem klonowym i lodami słony karmel

Naleśniki z serem i lodami truskawkowymi

Makowiec na ciepło z lodami

Next