Lody z wykwintną nutą słonecznika

Składniki

Lody waniliowe BRACIA KORAL

1 kg świeżych moreli

200 g słonecznika bez skorupek

2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

świeża melisa

4 łyżki syropu z czarnego bzu

Wykonanie

Niecodzienny deser z pudrem ze słonecznika, wybornie smakujący z lodami waniliowymi lub lodami śmietankowymi BRACIA KORAL.



  1. Z umytych owoców moreli usuwamy pestki.

  2. Przygotowujemy mus. Do blendera dodajemy śmietanę i – stopniowo – wydrylowane morele. Blendujemy aż do jednolitej, gładkiej konsystencji. Pod koniec dodajemy syrop z czarnego bzu i całość jeszcze raz dokładnie miksujemy.

  3. Przygotowujemy puder z pestek łuskanego słonecznika. W tym celu dokładnie blendujemy słonecznik do uzyskania pudrowej konsystencji, wykorzystując do tego przystawkę (pojemnik) do blendera.

  4. Wykładamy w artystyczny sposób na talerzyki mus morelowy, a następnie lody. Posypujemy pudrem ze słonecznika.


Lodowe inspiracje

ZOBACZ INNE DESERY

Mus z orzechów włoskich

Pieczone marchewki z sorbetem

Lody z wykwintną nutą słonecznika

Tosty francuskie z chałki z lodami, jabłkami i czekoladą

Gofry z karmelizowaną marchewką, lodami i borówkami

Korzenne gruszki w czekoladzie z lodami truskawkowymi

Crumble z jabłkami i lodami

Racuchy z syropem klonowym i lodami słony karmel

Naleśniki z serem i lodami truskawkowymi

Makowiec na ciepło z lodami

Next