Racuchy z syropem klonowym i lodami słony karmel

Składniki

lody słony karmel BRACIA KORAL

500 ml mleka

150 g mąki pszennej

1 jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka cukru

olej do smażenia

25 ml syropu klonowego

Wykonanie

Oryginalny przepis zakłada wykorzystanie lodów o smaku słony karmel BRACIA KORAL, jednak równie wybornie będą smakowały z lodami śmietankowymi, bakaliowymi, beza & malina czy brownie & karmel.



  1. W misce łączymy mleko z jajkiem i dokładnie mieszamy.

  2. Dodajemy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier.

  3. Na rozgrzany olej na patelni łyżką nakładamy ciasto na racuchy. Smażymy do momentu, aż racuchy nabiorą złotego koloru.

  4. Gorące racuchy odsączamy z tłuszczu ręcznikiem papierowym. Układamy na talerzach, podając je z lodami słony karmel, polane syropem klonowym.


Lodowe inspiracje

Zobacz wideo

Lodowe inspiracje

ZOBACZ INNE DESERY

Mus z orzechów włoskich

Pieczone marchewki z sorbetem

Lody z wykwintną nutą słonecznika

Tosty francuskie z chałki z lodami, jabłkami i czekoladą

Gofry z karmelizowaną marchewką, lodami i borówkami

Korzenne gruszki w czekoladzie z lodami truskawkowymi

Crumble z jabłkami i lodami

Racuchy z syropem klonowym i lodami słony karmel

Naleśniki z serem i lodami truskawkowymi

Makowiec na ciepło z lodami

Next