Pieczone marchewki z sorbetem
Składniki
sorbet mango BRACIA KORAL
0,5 kg mini marchewek, najlepiej różnokolorowych
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki płynnego miodu
½ łyżeczki mielonego kardamonu
1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
sól do smaku
Wykonanie
Słodycz pieczonych marchewek przełamana smakiem lodów sorbetowych mango. Wybornie smakują również z lodami czekoladowymi lub o smaku tarty cytrynowej
- Przyrządzamy marynatę, łącząc w misce: olej rzepakowy, miód, kardamon, rozmaryn, sól.
- Obieramy ze skórki mini marchewki, odcinamy natkę i zanurzamy w marynacie.
- Tak przygotowane marchewki przekładamy na blaszkę do pieczenia.
- Wstawiamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200℃ i pieczemy przez ok. 10 min.
- Pieczone marchewki wkładamy do pucharka, podajemy z lodami.