Pieczone marchewki z sorbetem

Składniki

sorbet mango BRACIA KORAL

0,5 kg mini marchewek, najlepiej różnokolorowych

2 łyżki oleju rzepakowego

2 łyżki płynnego miodu

½ łyżeczki mielonego kardamonu

1 łyżeczka posiekanego rozmarynu

sól do smaku

Wykonanie

Słodycz pieczonych marchewek przełamana smakiem lodów sorbetowych mango. Wybornie smakują również z lodami czekoladowymi lub o smaku tarty cytrynowej



  1. Przyrządzamy marynatę, łącząc w misce: olej rzepakowy, miód, kardamon, rozmaryn, sól.

  2. Obieramy ze skórki mini marchewki, odcinamy natkę i zanurzamy w marynacie.

  3. Tak przygotowane marchewki przekładamy na blaszkę do pieczenia.

  4. Wstawiamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200℃ i pieczemy przez ok. 10 min.

  5. Pieczone marchewki wkładamy do pucharka, podajemy z lodami.


Lodowe inspiracje

Zobacz wideo

Lodowe inspiracje

ZOBACZ INNE DESERY

Mus z orzechów włoskich

Pieczone marchewki z sorbetem

Lody z wykwintną nutą słonecznika

Tosty francuskie z chałki z lodami, jabłkami i czekoladą

Gofry z karmelizowaną marchewką, lodami i borówkami

Korzenne gruszki w czekoladzie z lodami truskawkowymi

Crumble z jabłkami i lodami

Racuchy z syropem klonowym i lodami słony karmel

Naleśniki z serem i lodami truskawkowymi

Makowiec na ciepło z lodami

Next