Gofry z karmelizowaną marchewką, lodami i borówkami

Składniki

Lody czekoladowe z czekoladą belgijską BRACIA KORAL

szczypta soli

2 łyżki cukru

2 jajka

1/2 szklanki roztopionego masła

1 szklanka mleka

garść borówek

różnokolorowe mini marchewki

5 łyżek masła klarowanego

3 łyżki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie

Jeśli masz w domu gofrownicę, przyrządzisz niecodzienne wykwintne gofry z lodami czekoladowymi z czekoladą belgijską BRACIA KORAL.



  1. Do wysokiego naczynia wbijamy dwa jajka o temperaturze pokojowej. Dodajemy mleko i ubijamy całość na gładką, lejącą piankę. W momencie, gdy pianka stanie się jaśniejsza, dodajemy cukier i proszek do pieczenia. Do gotowej masy powoli dosypujemy mąki, ciągle mieszając, tak, aby nie dopuścić do powstania grudek. Ciasto na gofry ma nietypową konsystencję – aby wypieki były kruche i zwarte, masa powinna być gęstsza niż standardowe ciasto naleśnikowe.

  2. Na patelni roztapiamy masło i dodajemy je do ciasta, aby gofry dobrze odklejały się od gofrownicy. Do masy dodajemy również całe borówki. Część masła zostawiamy na patelni, gdyż będziemy smażyć na niej marchewkę.

  3. Myjemy i obieramy marchewki, tniemy je w paski. Następnie układamy je na patelni  z rozgrzanym masłem.

  4. Rozgrzewamy gofrownicę przez ok. 5 min., po czym wylewamy na nią odrobinę ciasta. Smażymy gofry. Powinny być złociste i mieć chrupiący smak.

  5. Gotowe gofry przecinamy na trójkąty. Układamy je na płaskim talerzu. Na gofry nakładamy skarmelizowaną marchewkę, a całość obsypujemy owocami borówki amerykańskiej oraz dodajemy lody czekoladowe BRACIA KORAL.


Użyte lody

Lody czekoladowe z czekoladą belgijską - BRACIA KORAL

Lodowe inspiracje

ZOBACZ WIDEO

Lodowe inspiracje

ZOBACZ INNE DESERY

Mus z orzechów włoskich

Pieczone marchewki z sorbetem

Lody z wykwintną nutą słonecznika

Tosty francuskie z chałki z lodami, jabłkami i czekoladą

Gofry z karmelizowaną marchewką, lodami i borówkami

Korzenne gruszki w czekoladzie z lodami truskawkowymi

Crumble z jabłkami i lodami

Racuchy z syropem klonowym i lodami słony karmel

Naleśniki z serem i lodami truskawkowymi

Makowiec na ciepło z lodami

Next